Park Tower Antwerp

The Park Tower is in a unique location within walking distance from the new MAS museum, the harbour district ‘Eilandje’, the waterfront beside the river Scheldt and the historic city centre of Antwerp BE. The project is integrated into the strategic development project that is aimed to transform the northern quarters of the city and it will play a connecting role between parts of the city that have been remodeled earlier.

With its total height of 78 metres the Park Tower is now one of the highest buildings in Antwerp and therefore plays an important role in reshaping its skyline. The strikingly bright white exterior turns the tower into an attention-grabbing beacon that stands out as a landmark for the entire district. Located along one of Antwerp's most important roads, the tower acts as a gateway when entering the city.

The tower is a vertical reflection of a classic urban street: from the ground floor, which has a commercial function, the tower literally stacks up to host different habitation styles in the 20 higher stories. The tower comprises 360 habitation units. The first 10 floors are made up of 160 studios and 80 student rooms. This way the project offers an answer to the growing need for comfortable living space for single-person households, students, young couples and expats. On the next 10 floors we find 115 habitation units with 1 or 2 bedrooms and care facilities for the elderly.

Each studio or apartment has a private terrace. To enable the inhabitants to use these terraces in a comfortable way, a particular wind protection concept was conceived by the architects. The effectiveness of this concept was then calculated and approved at the Technical University of Eindhoven. The glass panels are randomly placed, in order to reduce the wind discomfort to an absolute minimum, even at a high altitude. This allowed us to develop a playful, layered façade with a fascinating dynamic of constantly changing light and shadow. The double façade also protects privacy and reduces vertigo.

client Sea coast
collab Eld partnership
surface 20.000 m2
function residential, high rise
intervention new
location BE
year 2014
project status built

View All Projects