Farmhouse Lennik

Studio Farris Architects was commissioned to convert the compound of the house and stables of an 18th century farm located in Lennik, a small town in an agricultural area close to Brussels, into a single family house.
Of the four existing volumes, a storage room and pigpen were demolished, while the second pigpen and the adjacent 1960's house were renovated.
Starting from careful research and study of the farmhouse typology so as to to keep and reinforce its authenticity, while at the same time allowing it to answer to contemporary living standards, a concept that is often seen in old farms around the area was applied.

To provide each room with the necessary amount of natural light, windows and doors were bricked up and cut out in a pragmatic way, making the façade a whimsical patchwork of old and new scars that show its history and give back and reinforce the identity it had lost over the years.
A box-in-box system was created to avoid any chemical reactions with sulfates in the ground and walls of the original farm. This system also ensures the energy-efficiency of the house. Typological fragments are reinterpreted throughout the house. The fireplace, which is a six meter high, suspended steel construction, is the heart of the house.
The front garden was designed to create serenity and connect the farmhouse to its outbuildings. The backyard is a patchwork of pragmatic shapes in typological materials that enhance the connection with the horizon and create unexpected perspectives.

client Private client
surface 450 m²
function residential, family house
intervention refurbishment, interior
location BE
year 2008
project status built

View All Projects